gedreven ondernemer

In dit artikel

5 weetjes voor wie als ondernemer start in een leidinggevende rol

1. Verlang niet van jezelf dat je meteen alles weet


Sta je voor het eerst met beide voeten in een leidschapsfunctie, dan komt er nogal wat op je af: meer verantwoordelijkheid, heel wat afspraken, maar ook vragen waar je niet meteen een antwoord op weet. Dat is heel normaal. In plaats van je te focussen op wat je allemaal zou moeten weten en onthouden, ga je beter op zoek naar de mensen die de juiste kennis al bezitten. Ga in connectie met hen, geef hen jouw vertrouwen en je zal zien dat er een last van je schouders valt.

2. Ga op zoek naar input en steun


Als startend leidinggevende is het vaak zwemmen of verzuipen: je krijgt te maken met problemen waar je nooit eerder mee te maken had.
Ga dan op zoek naar reddingsboeien. De input en steun van je collega’s zullen je helpen te groeien in je functie. Je voelt je zelfzekerder en je collega’s gaan je stilletjes aan meer en meer waarderen.

3. Meer luisteren zorgt voor meer begrip


Als leidinggevende wordt van je verwacht dat je gezag uitstraalt en dat er naar je wordt geluisterd. Gezag wordt nu eenmaal niet afgedwongen met gehoorzaamheid, wel met aanhoren en luisteren. Uiteraard mag je feedback en advies niet ontbreken, maar hou dit eerder kort en bondig. Met een heldere communicatie zorg je ervoor dat je begrepen wordt en laat dit nu een van de belangrijkste zaken in leidinggeven zijn.

4. Word geen ‘brandjes-blusser’


Betuttel je mensen niet door alle gedoe en narigheid voor hen op te lossen. Houd hen betrokken in alles wat er binnen je team reilt en zeilt, ook als er iets minder goed gaat of zelfs compleet fout loopt. Door samen te werken aan de oplossing, informeer je niet alleen over de gevolgen van fouten, maar vergroot je bovenal de teamgeest.

5. Proactief waarderen


Zeker in het begin van je functie durf je wel eens te vergeten om je waardering uit te spreken, of als je het dan toch doet, dan voelt het vaak wat onwennig aan. Maar een schouderklopje of een pluim op de hoed geef je nooit te veel. Zoek wel uit en voel aan welke waardering door wie geapprecieerd wordt, dit kan verschillen van persoon tot persoon. Apprecieer je te weinig dan ben je koud en kil, waardeer je te veel dan kom je vleierig over. Probeer dit niet alleen te doen op vlak van prestaties, maar ook op persoonlijk en emotioneel vlak.

Over de auteur

Eric Debacker

Eric Debacker

Eric Debacker is de drijvende kracht achter gedreven.be. Met een MBA als achtergrond heeft hij een jarenlange internationale business én KMO ervaring. Het promoten van strategisch ondernemen voor ondernemers is zijn ultieme doelstelling.

7 tips om gedreven te ondernemen

Voor de ondernemer verloopt de weg naar succes vaak mat vallen en opstaan. Maar hoeveel kan je als mens dan aan? En hoe vaak kan je terugveren na een tegenslag? 

Met onze 7 tips sta je sterker in je schoenen.