Drijfveren

Drijfveren zijn de beweegreden van iemand of van een organisatie om iets te doen. Waarom doe je het? Waarom ben je gemotiveerd om jouw doel te bereiken?

Persoonlijke drijfveren

We beschikken allemaal over bewuste en onbewuste drijfveren. Jouw drijfveren bepalen jouw gedrag. Jouw bewuste drijfveren zijn het gemakkelijkst te volgen. Je bent je er van bewust en handelt volgens deze drijfveren. Denk maar aan iemand die sterk houdt aan verbondenheid en een sociaal beroep uitoefent. Of iemand die houdt aan status en die een ambitieuze carrière opbouwt. Het zijn maar enkele voorbeelden om dit te schetsen. Naast je bewuste drijfveren zitten er ook onbewuste drijfveren onder het oppervlak. Heb je soms het gevoel dat er iets niet klopt? Knaagt het om een bepaalde handeling uit te voeren maar weet je niet goed waarom? Dan botst die handeling wellicht met een drijfveer waar je niet bewust mee bezig bent. Wetenschappelijke testen slagen er in jouw onbewuste drijfveren naar boven te brengen. Deze kennis is belangrijk in je dagdagelijks leven, maar ook in jouw bedrijf. Matchen jouw drijfveren met de organisatiecultuur waarin je werkt? Of met je jobinhoud? Is het antwoord ja, dan krijg je energie van wat je doet. Is het antwoord nee, dan voel je je vermoeid en niet gemotiveerd.

 

Drijfveren van je organisatie

Jouw bedrijf streeft er naar om bepaalde doelstellingen te halen. Ook binnen jouw organisatie zijn drijfveren belangrijk voor jouw strategie, je keuzes en je acties.

7 tips om gedreven te ondernemen

Voor de ondernemer verloopt de weg naar succes vaak mat vallen en opstaan. Maar hoeveel kan je als mens dan aan? En hoe vaak kan je terugveren na een tegenslag? 

Met onze 7 tips sta je sterker in je schoenen.