Strategische alliantie

Soms kunnen organisaties gaan samenwerken. Daarbij worden ideeën en middelen gedeeld, vooral in een gezamenlijke intellectuele inspanning.

Het gebeurt ook dat organisaties, die traditioneel gezien worden als concurrenten, gaan samenwerken. In dat geval gaat het om leden van dezelfde strategische groepen. Dit zijn onderscheidende sets van concurrenten die gelijkaardige strategieën hanteren gericht op gelijkaardige klantensegmenten waar mobiliteitsbarrières een gemakkelijke omschakeling van de ene groep naar de andere verhinderen.

Wanneer een strategische alliantie wordt aangegaan, worden een reeks formele afspraken gemaakt tussen bedrijven. Deze beschrijven onder andere het wegvallen van een meerderheidsbelang. Voorbeelden van strategische allianties zijn

  • Joint ventures – Een equity joint venture is wanneer twee juridisch gescheiden organisaties investeren in een onderneming die een afzonderlijke entiteit kan zijn van de moedermaatschappijen.
  • Marketingallianties
  • Coproductieregelingen
  • Technologieoverdracht

7 tips om gedreven te ondernemen

Voor de ondernemer verloopt de weg naar succes vaak mat vallen en opstaan. Maar hoeveel kan je als mens dan aan? En hoe vaak kan je terugveren na een tegenslag? 

Met onze 7 tips sta je sterker in je schoenen.