gedreven toekomst

III. STRATEGISCHE POSITIE

In dit artikel

Een goede strategie start bij een grondige analyse

Een strategisch plan schrijf je niet zomaar uit. Je hebt een grondige basis nodig. Als je vanuit die basis vertrekt, krijg je een degelijke strategie op maat van jouw bedrijf. Maar hoe begin je met het leggen van de fundamenten voor jouw strategisch plan? Dat doe je met een grondige analyse van hoe de situatie op dit moment is.

Hoe ziet de omgeving rond je bedrijf er uit?

Dit gaat niet over de letterlijke omgeving rond je onderneming. Het gaat over de factoren van buiten je bedrijf die een invloed hebben op je werking.

De ruime omgeving of macro-omgeving

Macro betekent groot of ruim. Welke factoren van buitenaf beïnvloeden de werking van je bedrijf? De PESTEL-tool is een ideaal instrument om dit te bepalen. PESTEL staat voor:

Denk hierbij aan zaken als wetten, regels, het Bruto Binnenlands Product, nieuwe technologieën, milieu,…

Download hier de PESTEL-tool.

De nabije omgeving of micro-omgeving

Het Vijfkrachtenmodel van Michael Porter biedt een goed inzicht in de rechtstreekse omgeving van je onderneming. Hiermee bepaal je hoe sterk je staat ten opzichte van je concurrenten.

Is de markt waarin je werkt aantrekkelijk? Een goede methode om deze aantrekkelijkheid te onderzoeken is het Vijfkrachtenmodel van Michael Porter. Deze Amerikaanse professor aan Harvard Business School zet vijf onvermijdelijke, economische krachten centraal.

Bronnen

Evans V., Key Strategy Tools, Pearson, 2013.
 

Porter M. E., Competitive Strategy: Techniques for Analyzing Industries and Competitors, CreateSpace Independent Publishing Platform, 2017.

Vas A., Stratégie d’entreprise, voyage illustré, Dunod, 2020.

 

Over de auteur

Eric Debacker

Eric Debacker

Eric Debacker is de drijvende kracht achter gedreven.be. Met een MBA als achtergrond heeft hij een jarenlange internationale business én KMO ervaring. Het promoten van strategisch ondernemen voor ondernemers is zijn ultieme doelstelling.

Download de tool Vijfkrachtenmodel van Porter

7 tips om gedreven te ondernemen

Voor de ondernemer verloopt de weg naar succes vaak mat vallen en opstaan. Maar hoeveel kan je als mens dan aan? En hoe vaak kan je terugveren na een tegenslag? 

Met onze 7 tips sta je sterker in je schoenen.