gedreven ondernemer

In dit artikel

gedreven vult de gaten in het KMO Management. Op vele vlakken, want in een KMO heb je met dezelfde zaken te maken als in een groot bedrijf.

5 tips voor je KMO Management

gedreven vult de gaten in het KMO Management. Op vele vlakken, want in een KMO heb je met dezelfde zaken te maken als in een groot bedrijf. Strategie, marketing, administratie, HR, finance, digitalisering,… Het passeert allemaal dagelijks de revue. Alleen heb je als KMO ondernemer geen aparte afdelingen met experts in deze materie. Of een management assistent die jou als rechterhand bijstaat. Net dat is waar gedreven voor jou inspringt. In deze blog delen we vanuit de bril van de management assistent 5 tips voor je KMO Management. Stuk voor stuk valkuilen waar we vanuit onze ervaring vaak op botsen.

Zijn ze nieuw? Nee. Is het goed er regelmatig aan herinnerd te worden? Zeker. Want al te vaak gaan ze verloren wanneer je terugkeert naar de dagelijkse gang van zaken. Daarom zetten we ze hier nog eens op een rijtje.

Tip 1: Neem tijd om aan je bedrijf te werken

Boek vaste momenten in waarop je dingen op een rijtje zet, plannen opmaakt én opvolgt.

Hieronder sommen we enkele zaken op die hierbij aan bod kunnen komen. Het staat je uiteraard vrij om dit aan te vullen met de topics die voor jouw bedrijf essentieel zijn.

  • Waar wil je naartoe?
  • Waarop ligt je focus?
  • Ben je niet teveel aan het afdwalen?
  • Welke aanpassingen zijn nodig om terug op koers te raken?
  • Loopt er operationeel iets fout? Hoe pak je dit aan?
  • Welke doelstellingen zet je voorop de komende maanden?
  • Wie doet wat?
  • Hoe zit het met de opvolging van taken?


Tip 2: Centraliseer je communicatiekanalen

We overdrijven niet als we zeggen dat je als KMO bedrijfsleider langs alle kanten wordt bestookt met berichten. Tijdens een netwerkevent, via mail, Whatsapp, Facebook, SMS, LinkedIn,… Noem maar op. Het is dus heel menselijk dat er eens een bericht naar de vergeethoek verdwijnt. Terwijl het misschien over een heel belangrijke opdracht ging.

Zoek dus een manier om je berichten in één kanaal te centraliseren. Zoek vooral een kanaal waar je zelf graag mee werkt en dat je helpt om het overzicht te bewaren.

Tip 3: Digitaliseren moet gelijk staan aan vereenvoudigen

Digitaliseren is absoluut een meerwaarde voor je KMO Management, al is er ook een valkuil. Want laat ons eerlijk zijn, je kent zelden de mogelijkheden van je software pakket voor de volle 100%. Vind je iets niet terug, dan ga je op zoek naar software die dit invult.

Voor je het weet zit je met een hele resem abonnementen die je handenvol geld kosten. En staan al je data versnipperd op verschillende plaatsen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Kijk dus altijd naar de mogelijkheden binnen je bestaande abonnementen. Lukt er iets niet, zoek dan naar programma’s die makkelijk integreren met je bestaande pakket. Denk altijd aan het uiteindelijke doel: alle informatie op één plaats terugvinden.

Tip 4: Schrijf vaste procedures uit

Taken die voor jou evident zijn, zijn dat niet voor een ander. Wat als jij of een collega even niet bereikbaar bent? Wat als je door toenemende drukte taken uit handen moet geven? Schrijf stappenplannen of procedures uit, zodat iedereen de taak op elk moment kan overnemen. Zorg er ook voor dat iedereen weet waar die te vinden zijn. Dit zorgt voor een enorme gemoedsrust bij iedereen, ook bij jezelf.

Tip 4: Schrijf vaste procedures uit

Je staat als KMO bedrijfsleider niet alleen, ook al ben je de enige zaakvoerder en lijkt het alsof alle last op jouw schouders valt. Schakel de hulp van experts in. Schenk jezelf de focus op dat wat jou energie geeft. Besteed andere zaken uit. Een expert kan die sneller en beter uitvoeren dan jij. En jij hebt hierdoor veel meer tijd om in te zetten op de groei van je onderneming.


Zijn er zaken die jij graag wil uitbesteden, al is het maar voor enkele uurtjes per maand? Of wil je advies inwinnen om je KMO Management beter te organiseren? Neem nu contact op.

 

7 tips om gedreven te ondernemen

Voor de ondernemer verloopt de weg naar succes vaak mat vallen en opstaan. Maar hoeveel kan je als mens dan aan? En hoe vaak kan je terugveren na een tegenslag? 

Met onze 7 tips sta je sterker in je schoenen.