gedreven ondernemer

In dit artikel

Een betere strateeg worden doe je zo

Je strategische vaardigheden ontwikkelen doe je door te kijken naar de meester strategen van deze wereld. In hun boek: “Strategieregels: vijf tijdloze lessen van Bill Gates (Microsoft), Andy Grove (Intel) en Steve Jobs (Apple)”, schreven David B. Yoffie en Michael A. Cusumano over de strategische kwaliteiten van deze topmanagers.

Welke dit zijn, dat lees je hier:

Kijk vooruit, redeneer achteruit


Managers kijken instinctmatig terug om dan vooruit te redeneren naar wat ze vandaag moeten doen. Grote strategen doen het anders: zij bekijken de situatie zoals grote schakers doen. Ze denken namelijk eerst verschillende stappen vooruit en redeneren daarna terug naar wat ze nu moeten doen om uiteindelijk te komen waar ze willen zijn.

Durf risico’s te nemen


Elk van deze grote strategen heeft risico’s genomen, weliswaar berekende en goed ingedekte risico’s. Gaat het ondanks je goede voorbereiding toch fout, aanvaard dit dan als een kans om te leren. ‘Zie kansen in je eigen tegenslagen,’ zei Steve Jobs ooit.

Kijk verder dan je product


Mochten de 3 strategen bij de verkoop van hun producten gebleven zijn, zouden ze nooit ze groot geworden zijn. Zij hebben een ultieme concurrentiepositie weten te veroveren door een groter geheel rond hun producten te bouwen: een community, een platform, een beleving.

Wees slim én sterk – bekwaam je in judo en sumo


Judo: maak slim gebruik van de sterke punten van je tegenstanders en laat die in jouw voordeel werken. Ga directe confrontaties uit de weg als je niet sterk genoeg bent om puur op kracht te concurreren.
Sumo: gooi je volle gewicht in de strijd en speel hardball als dat nodig is. Zo nodig ook tegenover klanten.

Geef de organisatie vorm rond je persoonlijke anker


Zowel Gates als Jobs en Grove hadden een piketpaal in de grond staan – een ‘persoonlijk anker’ – van waaruit ze hun onderneming ontwikkelden, focus gaven aan hun strategie en mensen in dienst namen. Voor Gates was het zijn kennis van software. In het geval van Jobs was het zijn buitengewone vermogen om de gemiddelde gebruiker te begrijpen. Grove (van opleiding ingenieur) legde dan weer een ongelofelijke, engineeringachtige procesdiscipline aan de dag.

Over de auteur

Eric Debacker

Eric Debacker

Eric Debacker is de drijvende kracht achter gedreven.be. Met een MBA als achtergrond heeft hij een jarenlange internationale business én KMO ervaring. Het promoten van strategisch ondernemen voor ondernemers is zijn ultieme doelstelling.

7 tips om gedreven te ondernemen

Voor de ondernemer verloopt de weg naar succes vaak mat vallen en opstaan. Maar hoeveel kan je als mens dan aan? En hoe vaak kan je terugveren na een tegenslag? 

Met onze 7 tips sta je sterker in je schoenen.