gedreven ondernemer

In dit artikel

Elke ondernemer werkt in processen

Denk je bij het woord processen aan grote bedrijven met verschillende afdelingen en veel medewerkers? Denk dan toch even verder. Zelfs als eenmanszaak of KMO ben je elke dag bezig met verschillende processen.

Processen in de eenmanszaak of KMO


Je bent zaakvoerder en doet vanalles. Je opent de brievenbus en bekijkt de post. De koffie is op. Snel nog even naar de winkel rijden. Nu is het toch tijd om aan de slag te gaan. Eerst een bericht posten op social media. Je bedrijfspagina’s moeten levendig blijven. Dat doet je er aan denken dat je dringend nog eens een blogje ineen moet boksen. Maar eerst de mails van de klanten beantwoorden. Een aanpassing in een bestelling. Enkele pakketten klaarmaken en naar de post brengen. Tussendoor komen er enkele telefoontjes binnen. Niet vergeten om onmiddellijk de factuur te maken en de betaling op te volgen. Nu toch even naar de basis van het werk gaan. Maar wat komt die BTW-aangifte er weer snel aan. Vanavond dus dringend de boekhouding bijwerken.

Herkenbaar? Geef toe, alleen al bij het lezen van deze tekst word je zenuwachtig. Geen mens die dit allemaal dragen kan, toch?

Breng je processen in kaart


De eerste stap is je bewust zijn van alle processen die je op een dag uitvoert. Hoe ga je jouw processen beter organiseren? Zet vaste momenten vast voor post en administratie. Maak zo meer tijd vrij voor wat echt telt: je business. Blijft het teveel? Zoek uit voor welke processen je externen kan inschakelen. Wat meer uitbesteden aan de boekhouder? Een freelancer die je teksten schrijft? Toch wat administratief werk doorgeven? Enkel door een zicht te krijgen op je processen ga je efficiënter werken. Je creëert routines in plaats van de chaos die je momenteel ervaart. Geef jezelf als ondernemer meer rust in het hoofd.

Over de auteur

Eric Debacker

Eric Debacker

Eric Debacker is de drijvende kracht achter gedreven.be. Met een MBA als achtergrond heeft hij een jarenlange internationale business én KMO ervaring. Het promoten van strategisch ondernemen voor ondernemers is zijn ultieme doelstelling.

7 tips om gedreven te ondernemen

Voor de ondernemer verloopt de weg naar succes vaak mat vallen en opstaan. Maar hoeveel kan je als mens dan aan? En hoe vaak kan je terugveren na een tegenslag? 

Met onze 7 tips sta je sterker in je schoenen.