gedreven ondernemer

In dit artikel

Focus op dat wat jou als ondernemer energie geeft

Focus op dat wat jou als ondernemer energie geeft. Want dat is de enige manier om met volle drive te ondernemen. Akkoord, we moeten allemaal wel eens iets doen dat we niet graag doen. Dat dit af en toe eens voorvalt is onvermijdelijk. Maar laat het vooral geen gewoonte worden. Want dan dreig je alleen maar dieper te vallen in een put vol frustraties en moeheid. Kom hier meer te weten over persoonlijke drijfveren. En over het verbluffende effect van te handelen volgens jouw persoonlijke drijfveren.

Wat zijn persoonlijke drijfveren?

Jouw persoonlijke drijfveren zijn jouw interne motor. Dat wat je dag in dag uit op gang houdt. Ze bepalen of je gemotiveerd bent om iets te doen. Ze hebben een invloed op hoe je je voelt en gedraagt. Ze zijn de onbewuste factoren die achter bepaalde beslissingen zitten. Je leest het goed. Onbewust. Want de meerderheid van de mensen zijn zich niet bewust van hun drijfveren. Het gevolg? Ze laten zich leiden door hun ratio. Door dat wat ze horen te doen omdat iedereen het zo doet en omdat hun omgeving dit vraagt. Wat daarop volgt laat zich al raden. Je verliest je moed en je motivatie. Je bent moe. Je raakt mentaal helemaal uitgeput. En fysiek uiteindelijk ook. Je presteert slecht. Je krijgt je onderneming moeilijk op gang. Het succes van je bedrijf lijkt plots heel ver weg.

Ken je persoonlijke drijfveren

Zet je als ondernemer in op de motivatie van je personeel? Dan weet je hoe belangrijk is om mensen werk te geven dat ze graag doen. Dat hen energie geeft. De vraag is of je dat ook voor jezelf als ondernemer doet. Nee? Dan is het nu echt het moment om je drijfveren te ontdekken. Doe dit niet zomaar lukraak. Er bestaan wetenschappelijk onderbouwde instrumenten om dit te bepalen. Samen met een expert ontdek je zo wat je dag in dag uit drijft. Waar je plezier aan beleeft en wat je passie terug aanwakkert. Zal dit een grote verrassing zijn? Wellicht niet. Het zal eerder een aha-moment zijn. Want jaar na jaar ben je verder gaan wegdrijven van jouw energiegevers. Waardoor ze ook steeds verder in een hoekje geduwd zijn. Nu komen ze weer volop op de voorgrond.

Het verbluffende effect van handelen naar jouw drijfveren

Zoals je al kon lezen, zijn we ons meestal niet bewust van onze drijfveren. En alles wat we onbewust ervaren triggert onze primitieve reflexen. Onze overlevingsmechanismen.

Handel je in strijd met je drijfveren? Dan word je onzeker, ga je minder goed presteren en plaats je jezelf op de achtergrond. Geen goede basis om te ondernemen. En al zeker niet om succesvol te ondernemen.

Ga je daarentegen volop voor dat wat je energie geeft? Dan voel je je goed in je vel. Je kan beter creatief denken en problemen oplossen. Je bent pakken productiever. Je omarmt uitdagingen en gaat nauw samenwerken met iedereen rondom jou om je doel te bereiken. En net dat heb je allemaal nodig om een gedreven ondernemer met een succesvolle KMO te zijn.

Het volstaat dus niet om je drijfveren enkel te kennen. Ze moeten de rode draad zijn in alles wat je doet en onderneemt. Je haalt ze naar boven als je knopen moet doorhakken. Ze zijn de basis om bepaalde beslissingen te nemen. Ga nooit in op iets wat volledig tegen je drijfveren indruist. In dat geval zouden alle alarmbellen in je hoofd onmiddellijk moeten afgaan. Ben je op dit punt gekomen? Goed zo. Want dit betekent dat je volop aan de slag gaat met jouw zelfkennis. En dat je als gedreven ondernemer je KMO en je team naar een hoger niveau zal tillen.

Over de auteur

Eric Debacker

Eric Debacker

Eric Debacker is de drijvende kracht achter gedreven.be. Met een MBA als achtergrond heeft hij een jarenlange internationale business én KMO ervaring. Het promoten van strategisch ondernemen voor ondernemers is zijn ultieme doelstelling.

7 tips om gedreven te ondernemen

Voor de ondernemer verloopt de weg naar succes vaak mat vallen en opstaan. Maar hoeveel kan je als mens dan aan? En hoe vaak kan je terugveren na een tegenslag? 

Met onze 7 tips sta je sterker in je schoenen.