gedreven ondernemer

In dit artikel

15 redenen om beroep te doen op een externe adviseur voor jouw KMO

Wist je dat het inschakelen van een externe adviseur heel wat voordelen heeft? Zowel voor jou, je KMO én je team? Ontdek hier 15 redenen om beroep te doen op een externe adviseur voor jouw KMO.

De voordelen van een externe adviseur

 

 1. Je kan als leidinggevende zelf deelnemen aan de adviesgesprekken aangezien je zelf niet moet instaan voor de leiding.
 1. Spreekbarrières vervagen met een neutraal persoon. Hierdoor voelt iedereen zich vrij om te spreken en krijg je constructievere gesprekken.
 1. Zijn er bepaalde onderlinge spanningen of andere verhoudingen? Dan komen die door de aanwezigheid van een derde persoon niet extra onder druk te staan.
 1. De adviseur heeft ervaring met het organiseren van gesprekken. De sessies verlopen vlot en gestructureerd. Alles is inhoudelijk goed voorbereid.
 1. De expert stuurt de conversatie snel bij als er van het onderwerp afgeweken wordt. En hij houdt ook de tijd in de gaten. Niemand heeft zin in gesprekken die naast de kwestie zijn en veel te lang duren.
 1. Dankzij de professionele ervaring van de adviseur worden gerichtere vragen gesteld, waardoor men sneller tot de kern van de zaak
 1. Taboes worden doorprikt zonder dat iemand zich persoonlijk aangevallen voelt.
 1. De stillere teamleden activeren en verbindend communiceren zijn een specifieke vaardigheid. De adviseur is gewoon om met mensen om te gaan en is ook op dit vlak een specialist.
 1. De adviseur heeft geen rechtstreeks belang bij het bedrijf. Daarom neemt die een neutraal standpunt in als beslissingen genomen worden.
 1. Door een expert in te schakelen toon je aan je team dat je investeert in de gezondheid van je bedrijf. Dit is een krachtig positief signaal.
 1. Als een extern persoon de eerste stap zet, krijg je veel meer gedaan. Zoals het spreekwoord zegt: ‘vreemde ogen dwingen’. Wat een expert zegt wordt vlugger aangenomen.
 1. Doordat hij de juiste vragen stelt wordt je team zich sneller bewust van het feit dat er verandering nodig
 1. De expert heeft misschien weinig kennis van jouw specifieke business. Maar heeft wel heel wat ervaring in diverse markten en organisaties. En hij is een krak in het leggen van linken naar jouw bedrijf.
 1. Als je dag in dag uit midden in iets zit, is het heel moeilijk om het grote plaatje te zien. Een extern adviseur ziet dit wel en is getraind om dit ook over te brengen.
 1. Als KMO heb je niet de middelen voor of de behoefte aan een strategisch medewerker. Maar strategisch werken doet je wel heel sterk in je markt staan. De externe adviseur komt wanneer je het nodig acht. Op maat van jouw bedrijf.

Over de auteur

Eric Debacker

Eric Debacker

Eric Debacker is de drijvende kracht achter gedreven.be. Met een MBA als achtergrond heeft hij een jarenlange internationale business én KMO ervaring. Het promoten van strategisch ondernemen voor ondernemers is zijn ultieme doelstelling.

7 tips om gedreven te ondernemen

Voor de ondernemer verloopt de weg naar succes vaak mat vallen en opstaan. Maar hoeveel kan je als mens dan aan? En hoe vaak kan je terugveren na een tegenslag? 

Met onze 7 tips sta je sterker in je schoenen.